Makovec je taková naše česká specialita a já ji mám moc ráda. Do týhle verze jsem přidala ještě tymián, kterej se skvěle hodí do citronový polevy, ale pokud se dnes necítíte adventurous, klidně ho můžete vynechat a udělat citronovou klasiku ☺️ Kousky citronový kůry doporučuju nejen na ozdobu, ale i na chuť. Krásně to doplní sladkou polevu!
2 hrnky hladké mouky
1 a 1/2 hrnku mletého máku
1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
2 lžíce prášku do pečiva
1 a 1/2 lžíce citronové kůry
1 hrnek mandlového nebo sójového mléka
1/2 hrnku řepkového oleje
3 lžíce mletého lněného semínka
6 lžic vody
Na polevu
3 lžíce citronové šťávy
1 hrnek moučkového cukru
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
+ citronová kůra, mák a čerstvý tymián na ozdobení
Jako první si předehřejte troubu na 175°C a připravte si dortovou formu (23 cm). Hned potom si připravte lněný vajíčko, musí se totiž nechat 10 minut odležet. Jednoduše smíchejte mletý lněný semínko s vodou a dejte na stranu. Mezitím můžete začít s ostatními ingrediencemi na těsto. Ve velký míse si smíchejte hladkou mouku, mletej mák, třtinovej cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Vše promíchejte, přidejte rostlinný mlíko, řepkovej olej a nakonec lněný vajíčko. Znovu pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily a vzniklo nám hladký těsto. Formu si vymažte rostlinným máslem a vysypte moukou nebo krupicí. Do ní potom už jen nalijte těsto, a dejte do vyhřátý trouby přibližně na hodinku. Makovec určitě průběžně kontrolujte, každá trouba je trochu jiná. Upečenej makovec nechte vychladnout a připravte si polevu. V menší misce vyšlehejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem (přesitým). Přidejte nasekanej tymián, pořádně promíchejte a polevu nalijte na makovec. Nakonec ozdobte citronovou kůrou, mákem a čerstvým tymiánem.
Pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte mě označit na Instagramu. Moc ráda se kouknu, jak se vám povedl ❤️